Libre u Hrvatskoj i regiji – statistički rezultati ankete

Po prvi puta se dogodilo da je neki medicinski uređaj za dijabetes službeno nedostupan u Hrvatskoj, postao toliko popularan ponajviše među mladim i aktivnim dijabetičarima. Iako mu je cijena sve samo ne niska (oko 460kn za dva tjedna), još uvijek je riječ o vrlo povoljnom uređaju u odnosu na konkurenciju. Treba uzeti u obzir da skuplja CGMS konkurencija nudi alarmiranje u slučaju hipoglikemije, što Libre fGMS zbog ograničenja NFC tehnologije nije u stanju ponuditi.

statistika3Općenito kod farmaceuta postoji koncensus da se u Hrvatsku zbog niske kupovne moći ne isplati dolaziti s lijekom ili pomagalom za dijabetes ukoliko nije (su)financiran od strane nacionalnog osiguravatelja. Tome u prilog govori činjenica da na tržištu nema niti jednih trakica za mjerenje glukoze u krvi koje nisu na „HZZO listi“, isto je stanje i s inzulinima.

Rezultati ove ankete će možda uvjeriti nekoga da su iznimke ipak moguće, barem kada je riječ o revolucionarnom proizvodu. Važno je napomenuti da na svjetskom tržištu postoje uređaji koji su jednako precizni kao Libre i još nude alarme u slučaju niskog ili visokog šećera. Ono što je revolucionarno kod Libre-a je njegova početna investicija koja kod spomenute konkurencije iznosi i do 1.000€, dok je kod Libre-a u slučaju posjedovanja Android NFC mobitela čitavih 0€. Još uvijek ostaje priličan trošak pojedinog senzora od oko 460 kn koji traje 14 dana, ali ne moramo ga nositi svih 365 dana u godini.

Iako je hrvatski nacionalni osiguravatelj glomazan, trom i objektivno siromašniji u odnosu na osiguravatelje zapadne Europe gdje Libre ulazi na velika vrata; poboljšanja u samokontroli i kvaliteti života dijabetičara zahvaljujući Libre-u, ne smiju biti zanemarena.

Anketu na stranici http://anketa.mojLibre.com je u trenutku pisanja ovog teksta popunilo 550 osoba iz Hrvatske i regije, očekivano najveći dio potpisnika je upravo iz Hrvatske, ali iskreno hvala svima na angažmanu. Također, treba uzeti u obzir da to ipak nisu svi korisnici Libre-a u nas, ali će neki statistički podaci biti vrlo interesantni kako za Abbott koji je proizveo Libre, tako i za potencijalnu konkurenciju i same sudionike ankete.

Pogledajte odgovore na sva pitanja, a posebno preporučamo dva pri kraju: “Koliko Vam je Libre povećao kvalitetu života?” i “Koliko Vam je pomogao da smanjite hipoglikemije?

0starostsudionika
Segmentacija sudionika ankete po starosti

 

3mjestostanovanja
Gradovi u kojima je Libre najpopularniji

2drzava

1dijabetes-tip1lii2

4dodatne-informacije5koristite-li-trenutno6kolikodugo-koristite7gdjestekupililibre8gdjekupujetesenzore9kolikocestokoristitesenzore10kolikojepovecanakvalitetazivota11kolikosmanjenjehypo12zelitelipocetikoristiti