Što je to FreeStyle Libre

Dijabetičari tip 1 kako bi održavali svoju razinu glukoze u krvi unutar normalnih granica moraju pažljivo usklađivati količinu hrane, inzulina i fizičke aktivnosti.  Određivanje razine glukoze se donedavno isključivo radilo iz krvi, što je još uvijek najpreciznija metoda. No, problem je u tome što je riječ o donekle bolnom pikanju s bitnim higijenskim aspektom na koji se mora paziti. Dobro regulirani dijabetičari da bi to postigli, moraju se pikati više od šest puta dnevno, što osim učestale boli ostavlja neželjena oštećenja i na prstima.

U novije vrijeme je sve preciznija i nova metoda mjerenja razine glukoze u međustaničnoj tekućini koja je po definiciji „tekućina koja ispunjava međustanični prostor“. U njoj se razina glukoze sporije (tromije) mijenja u odnosu na krv, stoga je riječ o nepreciznijem rješenju; ali zahvaljujući napretku tehnologije i umjetne inteligencije, razlika u preciznosti se smanjuje. Također, dobro je spomenuti i da postoji određena nepreciznost i kod svuda prisutnih kućnih aparatića za mjerenje glukoze u krvi.

Što je to FreeStyle Libre

FreeStyle Libre je uređaj koji uz pomoć savitljivog senzora u obliku niti, konstantno upiknutog u kožu očitava razinu glukoze u međustaničnoj tekućini te ju prikazuje na ekranu osjetljivom na dodir veličine manjeg mobitela.

Free Style Libre set se sastoji od dva dijela, fizičkog čitača i senzora:

CitacFizički čitač je veličine manjeg mobitela, prikazuje podatke prikupljene senzorom, te ima memoriju za čuvanje podataka u trajanju od 90 dana. Konkretno, najvažniji podaci koje pokazuje su trenutna razina glukoze u međustaničnoj tekućini u obliku velike brojke, graf kretanja glukoze u proteklih 8 sati, te kratkoročni budući trend kretanja glukoze u obliku strelice.  Sam uređaj je ujedno i aparatić za mjerenje šećera i ketona u krvi putem u kombinaciji s FreeStyle trakicama. Trakice su u Hrvatskoj dostupne dijabetičarima preko nacionalnog osiguravatelja i u slobodnoj prodaji u ljekarnama.

 

 

 

Senzor je veličine kovanice od 5 Senzorkuna iz koje na sredini izlazi tanka nit koja ide pod kožu. Aplikacija na kožu se vrši posebnim vrlo jednostavnim inserterom koji postupak odradi brzo, jednostavno i bezbolno. Jedan senzor traje točno 14 dana i nakon toga se isključi. Senzor vrši očitanja glukoze svake minute, te ima memoriju od osam sati. Drugim riječima senzor u 24 sata izvrši točno 1.440 mjerenja razine glukoze u međustaničnoj tekućini. Riječ je o praktičnom, diskretnom i vodootpornom uređaju.

Komunikacija senzora i čitača se odvija putem NFC tehnologije (Near Field Communication) koja zahtjeva kratko prislanjanje čitača na senzor na koži, te se bezbolno dobiju podaci o trenutnoj razini glukoze i razinama u proteklom periodu od 8 sati. Kako bi imali kompletne podatke, unutar 24 sata je potrebno odraditi minimalno tri skeniranja (3 skeniranja x 8 h memorija = 24 sata). Skenirati je moguće i preko odjeće.

FreeStyle Libre nije potrebno kalibrirati.

Ovakav pristup očitanju glukoze se naziva fGMS što je skraćenica od Flash Glucose Monitoring System, na tržištu još postoje i CGMS-ovi, naziv koji je skraćenica od Continuous Gucose Monitoring System. Suštinska razlika između CGMS i fGMS sustava je u tome, što kod CGMS sustava senzor uz pomoć dodatnog transmitera kontinuirano šalje podatke o razini glukoze u međustaničnoj tekućini u čitač na maksimalnu udaljenost od nekoliko metara. Takve osobine CGMS sustava uvjetuju prilično više inicijalne cijene, ali i mogućnost podešavanja alarma u slučaju da razina glukoze padne ispod ili naraste iznad željenih vrijednosti, što kod fGMS sustava zbog drugačije tehnologije prijenosa podataka – nije moguće.

Korištenje Libre-a u tri slike

Koristenje

Službena i neslužbena mjesta aplikacije senzora
Video upute

Odličan video koji pojašnjava razliku u preciznosti između mjerenja glukoze u krvi i CGMS/fGMS sustava:
Blood glucose vs. Sensor glucose
Kako početi s Libreom  – „Libre Getting started“
Kako umetnuti senzor i koristiti čitač – „How to insert sensor and use the reader”
Raspakiravanje, podešavanje, prve impresije i korištenje – „Unboxing, Set Up, First Impressions & End of 14 Day Review“

 

Čitaj dalje: Kako do Librea