Izvucite najviše iz Vašeg Librea

U ovom poglavlju je pokriveno:
1) Instalacija mobitel aplikacija LibreLink i LibreLinkUP u zemljama gdje one nisu podržane
2) PC aplikacija i cloud aplikacija! (preko web browsera)
3) Pristupanje vašim podacima preko Abbott Internet portala i portala Diasend.COM
4) Otključavanje naprednih funkcija na samom Libre čitaču


1) LibreLink aplikacija za mobitel

U Hrvatskoj nije moguće koristiti legitimnu LibreLink mobitel aplikaciju za Libre, a veliko je pitanje hoće li aplikacija biti dozvoljena odmah po predviđenom dolasku Libre-a u Hrvatsku (8.2018.). Tko i pod kojim uvjetima će moći ostvariti pravo na Libre preko HZZO-a, pročitajte u zasebnom članku portala naInzulinu.com. Donedavno je stariju verziju bilo moguće skinuti sa alternativnih lokacija (npr. ovaj portal) te uredno koristiti. Na žalost ni ta kombinacija više ne funkcionira.

Ipak, postoji relativno jednostavan način da se i u Hrvatskoj, kao i okolnim zemljama jednostavno koristi mobitel aplikacija i to njena najnovija verzija!

Ukratko, ukoliko imate Android telefon sa NFC-om, potrebno je:
1) isključiti GPS i instalirati besplatnu VPN aplikaciju na mobitel
2) uključiti ju i pomoću nje zavarati “Google Play Store” da se nalazite npr. u Velikoj Britaniji
3) sa istog tog Play Store-a instalirati aplikaciju pod nazovom “FreeStyle LibreLink UK
4) isključiti VPN aplikaciju i nastaviti normalno koristiti mobitel

Kako bi instalaciju aplikacije na svoj mobitel što jednostavnije i brže napravili, Nino Buić je napravio detaljne i jednostavne upute koje možete preuzeti ovdje, hvala (u uputama nije spomenuto da treba isključiti GPS, kao i wireless)! Osim LibreLink aplikacije, u uputama je uključena i instalacija LibreLinkUP aplikacije uz pomoć koje roditelji na svom mobitelu mogu udaljeno pratiti razine glukoze svoje djece! Ukoliko budete imali problema s procedurom, to je vjerojatno zato što vaš Google Play account ima povezan ili hrvatski mobitel ili hrvatsku karticu, a možda niste ugasili GPS. Ako je tako, s mobitela otvorite novu Gmail adresu (neće vas tražiti verifikaciju SMS-om) i s tim accountom uz pomoć VPN-a skinite Libre aplikaciju s Google Play-a.

Za Libre 3 tutorijal kako instalirati aplikaciju možete pronaći ovdje.

Odnedavno su dostupne i video upute, hvala Marko Milinković!

Naravno, budući da sve ovo u Hrvatskoj još nije službeno podržano, sve radite na vlastitu odgovornost.

Odnedavno LibreLink aplikacija funkcionira i na iPhone pametnim telefonima. Riječ je o iPhone uređajima iPhone 7 i višim, sa iOS 11 i višim koji imaju uspješno implementiranu NFC tehnologiju (skraćenica od Near Field Communication). O tome više uskoro.

Nakon što ste instalirali aplikaciju, pokrenite ju i kreirajte svoj besplatni profil tj. račun (Libreview). Preporučamo da kao zemlju stanovanja odaberete Veliku Britaniju jer će vam u tom slučaju sučelje biti na Engleskom, te će se mjerenja prikazivati u nama prihvatljivim jedinicama mmol/L.

NFC-antena-lokacija
Kako NFC otprilike izgleda na jednom modelu telefona pogledajte ovdje

Različiti modeli mobitela imaju različito kvalitetno implementiran NFC čip, tj. NFC antenu ispod stražnjeg poklopca. To znači da će očitavanje kod mnogih biti malo manje komotno nego sa originalnim Libre čitačem, barem dok se ne izvještite. Nakon nekoliko očitanja moći ćete zaključiti gdje se točno nalazi NFC antena (u gornjem, srednjem ili donjem dijelu) vašeg pametnog telefona  – pa će i samo očitavanje biti brže i uspješnije.

 

3LibreLink3

2) FreeStyle Libre softver za osobna računala

Kao i za poznate aparatiće za mjerenje glukoze u krvi, za Libre također postoji  posebna aplikacija za PC i Mac računala. Namijenjena je za upotrebu od strane dijabetičarima i njihovih obitelji, te zdravstvenih radnika kako bi pomogla u pregledu, analizi i evaluaciji rezultata prikupljenih očitanjem CGMS senzora iz međustanične tekućine, mjerenjem glukoze u krvi i ketona u krvi; te ostalih podataka koji su ručno unešeni u Libre. Naravno, pod uvjetom da su glukoza u krvi i ketoni u krvi također izmjereni Libre uređajem. Ovaj softver nije namijenjen zamjeni podrške od strane liječnika.FreeStyle Libre software

Minimalni zahtjevi za računalo:
Microsoft Windows 7 (32 or 64 bit)
Microsoft Windows 8 (32 or 64 bit)
Microsoft Windows 10(32 or 64 bit)
OS X El Capitan
USB 2.0 generacija, 2 GB RAM

Softver je u potpunosti u vlasništvu tvrtke Abbott Diabetes Care, a moguće ga je skinuti i ovdje:
Link na PC aplikaciju
Link na MAC Aplikaciju

3) Pristupanje vašim podacima preko Abbott internet portala i portala Diasend.COM (cloud verzija)

Sve razine glukoze u krvi koje se očitaju pomoću mobitela se automatski učitavaju preko interneta na vaš LibreView account koji ste kreirali nakon instalacije LibreLink aplikacije. Slično je moguće napraviti i sa fizičkog Libre čitača, ali je procedura nešto drugačija. Odnedavno je tim podacima moguće pristupiti direktno preko Abbott-ove cloud aplikacije koja je dostupna na www.libreView.com! Podaci su lijepo i pregledno prezentirani, moguće ih je skinuti kao pdf, a na vrlo profesionalan način možete svom dijabetologu omogućiti direktan uvid u njih. No, za to je potrebno da i vaš dijabetolog ima otvoren profesionalni account na istom portalu, njegovo otvaranje je također trivijalno i besplatno. Potom dijabetolog može bilo kad pristupiti Libre podacima svih svojih pacijenata koji mu daju dozvolu, a vi mu možete bilo kad i ukinuti taj pristup ako vas razočara.

Postoji i druga opcija
Diased

Nezavisna tvrtka Diasend.com generalno omogućava dijabetičarima da svoje podatke s licenciranih aparatića, inzulinskih pumpi, CGMS-ova, pa i drugih aplikacija – učitavaju i analiziraju pomoću njihovog jedinstvenog internet sučelja i mobitel aplikacije. Drugim riječima, ukoliko im dozvolite i napravite određena podešavanja, Diasend će vaše podatke o razinama glukoze iz Abbott-ovog LibreViewa povući u svoju cloud aplikaciju i omogućiti vam pristup njima, te naprednu analizu. Naravno, jednom kada napravite neophodna podešavanja, sve će se poslije kontinuirano automatski odvijati. Vaše je jedino da pristupite podacima putem njihovog web sučelja ili putem posebne aplikacije koja postoji i na Google play-u (Android) i na Apple Store-u (iPhone). Na žalost ako su vaš Android ili iOS account prijavljeni u zemlji u kojoj službeno Diasend nije prisutan – nećete vidjeti Diasend aplikaciju. No, kao i uvijek uz malo truda sve se može. Korisnici iPhonea mogu jednostavno registrirati još jedan račun u Sjedinjenim Američkim Državama, a korisnici mobitela zasnovanog na Android operativnom sustavu svoju aplikaciju mogu skinuti OVDJE

App Library

Free App

4) Otključavanje naprednih funkcija na samom Libre čitaču

Iako PC softver nudi brojne mogućnosti, čak i sami čitač može donekle analizirati podatke i predočiti vam određene korisne statističke podatke o vašim šećerima. PC aplikacija ima veliku prednost u tome što su podaci prikazani na velikom monitoru, te vam može procijeniti razinu glikoliziranog hemoglobina (hba1c). Kroz praksu i razmjenu iskustava na Facebook grupi FreeStyle Libre Hrvatska, pokazalo se da su hba1c procjene prilično točne iako ne mogu zamijeniti laboratorij. No u novije vrijeme HbA1c zamijenjuje TIR – engl. Time In Range – tj. vrijeme provedeno unutar željenih granica. O tome možete pročitati u odličnom članku na Hrvatskog istoimenog naziva Time in range.

Ukucavanjem šifre CAA1C u naprednim postavkama Libre aparatića – možete na aparatiću otključati dodatne funkcije kao što je kalkulator ugljikohidrata..

Čitaj dalje: Preciznost