Što je ustvari Libre Alarm?

Odmah nakon što je naša četverogodišnja Ema počela koristiti Libre senzore postalo je jasno da je glupo ne imati alarme. Dakle, umjesto da stavljate budilicu svakih par sati kako bi vas probudila da provjerite vrijednosti glukoze, puno je jednostavnije da to netko radi za vas, i ne budi vas ukoliko to nije stvarno potrebno, a to je u našem slučaju kada su vrijednosti očitanja glukoze između 4 i 10 mmol/L.

Taj netko je pametni sat Sony Smartwatch 3 (za sada samo on radi sa Libre čitačima, kineske verzije za 20$ koje imaju NFC ne rade) koji se izvadi iz originalnog remena i stavlja u 3D isprintano fleksibilno kućište.

Ema svaku večer stavlja sat na senzor i odlazi na spavanje. Sat očitava vrijednosti svakih 10 minuta, i šalje putem Bluetooth-a vrijednosti na mobitel (koji čita do 20 m udaljenosti) i taj mobitel zvoni ukoliko je šećer iznad 10 ili ispod 4 mmol/L (željene vrijednosti unosite sami). Nakon što ste dali korekciju ili bombon, utišate alarm (snooze) i to na vrijeme koje vam obično treba da korekcija (nama oko 90 minuta) ili bombon djeluje (kod nas oko 15 minuta). Nakon toga aplikacija se vraća u svoj normalni radni režim, što znači da opet zvoni ako šećer ode ispod ili iznad zadanih vrijednosti.

Malo kompliciranja, Libre alarm istovremeno šalje podatke u Xdrip (aplikacija na mobitelu) u koju možete unositi kalibracije (unesete vrijednost sa glukometra ili Libre čitača pa Xdrip korigira vrijednosti dobivene preko senzora). Xdrip šalje podatke preko Interneta u Nightscout, tako da možete očitavati podatke putem Interneta ukoliko vam je dijete negdje drugdje na spavanju. Nightscout također ima alarme, tako da vas i on može buditi ukoliko je potrebno.

Dakle, Libre alarm radi istu stvar kao i Dexcom CGM. Ako usporedimo ova dva načina kontinuiranog mjerenja šećera prva nam se nameće cijena. Za koristiti Dex morate krenuti sa 7.000 kn, senzori koštaju oko 65 € i traju otprilike 3 tjedna. Kod Librea, teoretski možete krenuti sa satom (oko 120€) i jednim senzorom (60€), 3D kućištem (120 kn) te bilo kojim mobitelom koji ima Bluetooth i Android na sebi. Libre ne zahtijeva kalibraciju a Dex da, što se tiče preciznosti Dex je par postotaka bolji. Dex radi 24 sata a Sony je malo nezgrapan (preveliki) za malu djecu tako da ga mi koristimo samo na spavanju. I naravno, Dex je službeni medicinski uređaj, testiran, odobren dok je ovo sa Libre alarmom rad ljudi koji si žele olakšati dijabetes što morate uzimati u obzir kod korištenja Libre alarma. Ovo nema nikakve veze sa Abottom, i koristite ga na vlastitu odgovornost. Što se tiče preciznosti, vrijednosti očitanja na Libre alarmu nisu iste kao i one na službenom čitaču jer aplikacija koristi vlastite algoritme koji interpretiraju “raw” očitanja, ali trendovi su precizni. Mi smo uspješno u ovih nekoliko  mjeseci izbjegli sve noćne hipoglikemije, te ublažili hiperglikemije i ipak malo mirnije spavamo.

Recept:
Libre senzor – 60 €
Sony smartwatch 3 – 1300 kn
https://neutrinomobile.hr/sony-smartwatch-3-swr50-black.html

Kada ste nabavili sat, i imate Libre senzor nalijepljen tu se priča malo zakomplicira. Sony Smartwatch 3 ima NFC u sebi, ali po defaultu ne radi, odnosno ne radi na način da ga upalite i prislonite na senzor već je potrebno instalirati NFC i taj dio nije baš najjednostavniji.

Najlakše je sa skriptom na ovom linku:
https://github.com/pimpimmi/LibreAlarm/wiki/Install-NFC-using-the-script

Ili dokumentom na ovom linku:
Sony Watch Setup.

Ako i dalje ne ide probajte s ovim uputstvima:
https://github.com/pimpimmi/LibreAlarm/wiki/How-to-install-NFC-on-Sony-Smartwatch-3

Stoga je moja preporuka da vam to napravi netko tko je tehnički potkovaniji.

Kada ste to riješili morate postati beta tester za Libre alarm aplikaciju:
https://play.google.com/apps/testing/com.pimpimmobile.librealarm

I nakon toga spremni ste za korištenje Libre alarma! 🙂

Libre alarm i Xdrip koristimo par mjeseci i iskustva su pozitivna, aplikacija radi pouzdano, baterija na satu traje oko 3 noći bez punjenja.

 

Linkovi:
Datoteka 3D kućišta je ovdje: sw3_case_for_libre , a printali smo ga na ovom servisu:
https://www.makexyz.com/purchases/order-status/560a4d527b9ce1ce9a6b8f4bedd50a64

Google plus community korisnika:
https://plus.google.com/communities/118306966582165178782

Github – source code programa, na wiki-ju:
https://github.com/pimpimmi/LibreAlarm/wiki

Veliko hvala autoru aplikacije Joachimu Nelsonu!

Ivica Šuran