Ambrosia – pouzdani alarmi na Libreu – bez puno muke!

Imate način da dođete do Libre senzora dok ne dođu u Hrvatsku i regiju? Sviđa vam se maleni senzor i generalno ste zadovoljni fGMS-om, ali vam ipak fali alarm i to alarm koji radi na jednostavan način? Iako alarm nije Sveto Pismo, te postoje i oni koje iritira, evo rješenja. Na žalost nije besplatno, ali ima par dobrih asova u rukavu zbog kojih ga vrijedi ozbiljno razmotriti!

Za početak malo osnova:
Libre senzor – traje dva tjedna, košta 60€, svaku minutu očitava vrijednost glukoze u međustaničnoj tekućini i sprema ga u svoju memoriju (NFC čip) koji se pak očitava putem Libre čitača ili mobitela. Memorija u senzoru ima kapacitet od 8 sati, dakle ako tri puta dnevno skenirate senzor, imati ćete puni 24 satni profil.

xDrip+ App – Android besplatna aplikacija koja nije službeno podržana od Abbotta, ali je već dugo “na tržištu” i vrlo je “zrela” i stabilna. Moguće ju je besplatno skinuti s interneta. Podržava alarme, kalibraciju, udaljeno praćenje i još puno toga.

BlueCon Nightrider – uređaj koji se pričvrsti na Libre senzor i svakih 5 minuta očitava vrijednosti sa senzora, te ih šalje u vaš mobitel (ili vašeg djeteta) putem Bluetooth veze. Riječ je o trajnom uređaju kojem se mijenja baterija svaka 2 do 3 tjedna. Tip baterije je cr2032, dostupna je u malo boljim dućanima elektronike i košta od 10-40 kuna, ovisno o kvaliteti. Važno je napomenuti da ova verzija kojoj se baterija može mijenjati nije vodootporna.

Ambrozija od koje sigurno nećete imati alergijske reakcije 🙂

Ovu recenziju pišemo nakon 10 dana korištenja, nakon što smo godinu i pol koristili Sony Smartwatch za iste potrebe.

Nightrider smo naručili preko stranice https://www.ambrosiasys.com/  i stigao je otprilike 7 dana nakon što su ga poslali po drugi put (prvi je završio u Zanzibaru:)), cijena je bila 890 kn, sa dostavom. Nismo platili ni carinu ni PDV, što je bilo iznenađenje. Instalacija je jednostavna, je podržan Android operativni sustav, a u novije vrijeme i iPhone. Samo se spajalicom klikne u rupicu na uređaju, na mobitelu instalirate aplikaciju xDrip+ sa ovoga linka (ako već imate instaliran xDrip deinstalirajte ga), odaberite Bluetooth uređaj, unesite kod koji je isprintan na Nightrideru, i to je manje više to. Sama instalacija trajala je oko 10 minuta, nakon 10 dana korištenja nismo imali ni jednu pogrešku, preskočeno očitanje ili da se uređaj nije htio spojiti na telefon. U xDrip možete unositi i kalibracije (izmjerite vrijednost glukoze preko krvi, rezultat unesete  u xDrip i ukoliko vam je senzor odstupao u vrijednosti, nakon toga će biti precizniji).

Usporedba Nightridera (lijevo) i Libre senzora (desno)

Nightrider uređaj smo koristili samo preko noći, učvršćivali smo ga samo elastičnom trakom i nismo imali nikakvih problema.

Ukoliko želite pratiti vrijednosti glukoze vašeg djeteta svih 24 sata dok niste s njim, mobitel koji prima podatke od Nightridera, mora osim Bluetootha imati i SIM karticu s podatkovnim paketom (vezu na Internet), nakon toga vrijednosti s xDripa možete primati putem xDrip aplikacije koja se instalira na vaš android mobitel kao follower i pokazuje podatke gdje god da se vi ili vaše dijete nalazite. Druga malo kompliciranija opcija je preko Nightscouta, ali uz pomoć informatičara sve je izvedivo. U xDrip aplikaciji imate niz alarma koje možete štimati i aplikacija je ovih 10 dana (kao i prethodnih godinu i pol sa Sony SmartWatch-o) radila bez problema i grešaka, potpuno pouzdano. Postoji alarm za visoke, niske vrijednosti glukoze, alarm ukoliko ne primate podatke od Nightridera, alarm ako glukoza prebrzo raste ili pada, tako da možete puno mirnije spavati.

Libre senzori su se nama pokazali pouzdani, a u kombinaciji s xDrip-om gdje se mogu kalibrirati vrijednosti – su nam gotovo u potpunosti zamijenili dodatna očitanja preko krvi i trakica.

Ivica Šuran

Ograda: gornji tekst je nastao u najboljoj namjeri baziran na vlastitom iskustvu, ipak važno je napomenuti da ova oprema nije službeno podržana od tvrtke Abbott. Autor osvrta i portal ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost za njeno korištenje.