Preciznost i reklamacije

U ovom poglavlju pokrivamo:

1. Razlike u rezultatima – krv i međustanična tekućina
2. Preciznost senzora u prvih 12-24 sata
3. Hidracija i kako povećati preciznost
4. Zašto je Libre precizniji kod pada šećera, nego kod rasta?
5. Razlike u preciznosti između Abbott-a i konkurencije
6. Reklamacija senzora
7. Reklamacija čitača

1. Razlike u rezultatima – krv i međustanična tekućina

4PreciznostFluid

„Međustanična tekućina“ je tekućina koja ispunjava međustanični prostor praktički u cijelom tijelu. Budući da za njenu cirkulaciju ne brine snažna „pumpa“ koju još nazivamo srce, logično je da je tromija od krvi. Iz tog razloga postoje odstupanja u razini glukoze u krvi i međustaničnoj tekućini. Tehnologija i umjetna inteligencija pokušavaju smanjiti tu razliku, tj. pomoću micanja fokusa na “pristupačniju”, ali tromiju međustaničnu tekućinu –  pomoći brojnim dijabetičarima da žive bezbolniji život i postižu bolje rezultate u samokontroli dijabetesa.

Sukladno tome, preciznost Libre-a će biti veća kada je šećer stabilniji, tj. kada manje oscilira što mnogi dijabetičari postižu npr. prehranom s manje ugljikohidrata. Istovremeno, usred velikih oscilacija razine glukoze u krvi, logično je da će razlike između Libre-a i klasičnih aparatića koji mjere glukozu u krvi – biti veće.

Pogledajte odličan video na Hrvatskom jeziku koji prekrasno objašnjava razliku u razinama glukoze u krvi i međustaničnoj tekučini:

2. Preciznost senzora u prvih 12-24 sata
5-24hours

Abbott je izjavio, a praksa kod mnogih korisnika potvrdila da senzori nisu previše precizni unutar perioda od 12-24 sata nakon postavljanja.

Razlog je vjerojatno taj što se tanki senzor u obliku niti treba doslovce „dobro smjestiti“ pod kožu na način da mu dotok međustanične tekućine bude konstantno dostupan. Drugim riječima senzor mora imati dovoljan protok međustanične tekućine kako bi što ispravnije mjerio. Primijećeno je da proces takvog prirodnog „samonamiještanja“ traje 12-24 sata.

3. Hidracija i kako povećati preciznost

Međustanična tekućina je povezana sa hidracijom tijela, tj. sa količinom vode koju popijete. Praksa je pokazala da će Libre biti slabije precizan kada je organizam dehidriran ili malo dehidriran. Drugim riječima, ako želite povećati preciznost Libre-a pazite da pijete dovoljne količine vode.

4. Zašto je Libre precizniji kod pada šećera, nego kod rasta?

roller-coaster-ftrPraksa je pokazala da će takvi uređaji brže detektirati pad šećera, dakle ulazak u hipoglikemiju, nego rast šećera, tj. izlazak iz hipoglikemije (nizak šećer). To može rezultirati da osoba koja promatra samo Libre, nastavi uzimati slatko jer Libre pokazuje nizak šećer iako je hipoglikemija prošla. Rezultat može biti posljedični ulazak u hiperglikemiju (visok šećer), te je u takvim situacijama jako dobro osluškivati vlastiti organizam i/ili provjeriti stanje sa aparatićem za šećer.

Razlog tome je u samoj fizionomiji ljudskog organizma. Kada tijelu ponestaje energije tj. pada šećer, ono ju prvo mobilizira iz manje bitnih dijelova kao što je međustanična tekućina i osigurava ju važnijim organima, kao što je mozak. Obrnuti princip vrijedi kod vraćanja energije, tj. rasta šećera. Energija se prvo vraća u bitne organe, a tek onda na „periferiju“ kao što je međustanična tekućina. Iz tog razloga ćemo u međustaničnoj tekućini nešto kasnije izmjeriti porast šećera nego npr. u krvi.

5. Razlike u preciznosti između Abbotta i konkurencije

U svijetu trenutno postoji veliki problem u metodologiji usporedbe preciznosti različitih uređaja koji mjere razinu glukoze u međustaničnoj tekućini. Trenutno je najzastupljenija tzv „MARD“ usporedba, što je engleska skraćenica od „Mean Absolute Relative Difference“ – pojednostavljeno razlika između mjerenja glukoze u krvi i u međustaničnoj tekućini.

Problem je u tome što MARD metoda nije precizno definirana, pa se događa da proizvođači u vlastitim studijama preciznosti znaju prilagođavati rezultate kako bi baš njihov CGMS uređaj ispao što precizniji.

Na konferenciji Američke dijabetičke Asocijacije u New Orelansu 2016. godine je predstavljena nezavisna studija pod nazivom “Standardized Evaluation of Three Continuous Glucose Monitoring Systems under Routine Clinical Conditions” koju je napravio Medicinski fakultet u Austrijskom Graz-u. Iako to ne mora značiti da je studija uistinu nezavisna te ih ne treba bezrezervno prihvaćati, rezultati će razveseliti korisnike Libre-a. U svim kategorijama je Libre (Abbott) ispao najprecizniji.

preciznost usporedna tablica

Kako bi pravilno protumačili priloženu tablicu koja je rezultat studije –  potrebno je znati da je uređaj precizniji čim je MARD niži, te znati pretvoriti predstavljene jedinice mg/dl u mmol/l koji se koriste u našoj regiji. Pretvorba se radi tako da se npr. 180 mg/dL podijeli sa 18 i pri tom dobijemo 10 mmol/L. Naravno, svi ovi rezultati lošiji su nego u studijama koje su predstavili sami proizvođači.

(Detalje o kompletnoj studiji je moguće naći u bazi postera ADA-e na ovoj adresi: https://ada.scientificposters.com/)

6. Reklamacija senzora

Nekima se nažalost dogodilo da senzor ne radi kako treba: pokazuje prevelika odstupanja u odnosu na rezultat dobiven mjerenjem iz krvi, mehanizam ne odradi ispravno aplikaciju, prestane jednostavno raditi, senzor otpadne, itd.. Što tada?

U Hrvatskoj je procedura takva da prvo morate nazvati besplatni Abbott-ov broj 0800/333-344. Tamo ćete odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja i ukoliko ostvarujete pravo na garancijsku zamjenu ovo će se dogoditi:
1) pitat će Vas u kojoj Bontech poslovnici želite preuzeti novi senzor
2) dobit ćete šifru s kojom ćete otići u željenu poslovnicu i preuzeti senzor
3) u poslovnici ćete dobiti i posebnu kuvertu za koju je plaćena poštarina u koju treba umetnuti senzor i ubaciti u poštanski sandučić

Ako je senzor kupljen u Austriji ili Njemačkoj
morate nazvati njihovu korisničku podršku na broj 0800 93 00 93. Podrška je zasada zajednička za obje zemlje, a nalazi se u Njemačkoj. Osoba koja je kupila senzor bi trebala zvati za reklamaciju jer će ju pitati ime, prezime, adresu i broj kupca. Vi toj osobi morate dostaviti neispravan senzor i po mogućnosti onaj plastični poklopac na kojem piše rok trajanja (ako ste bacili taj poklopac ne brinite, serijski broj senzora piše i na obodu senzora). Ne šaljite cijelu kutiju i ne trošite novce na extra poštarinu jer senzor stane i u običnu kuvertu.

Libre Reklamacije  Libre Reklamacije

Agent koji se javi na telefon će pitati u čemu je problem, serijski broj senzora, rok trajanja, možda i serijski broj čitača (nalazi se na pozadini čitača). Ako je reklamacija opravdana, najvjerojatnije će vam poslati novi senzor. U slučaju velikih odstupanja u odnosu na glukometar, reklamaciju će vam najčešće odobriti u slučaju ako ste mjerili na njihovom uređaju. Iako, na Facebook je bilo pozitivnih iskustava sa uspješnom garancijskom zamjenom i u slučaju korištenja konkurentskih aparatića. To su trakice koje se prodaju i u našim ljekarnama i dostupne su preko HZZO-a, a koriste se za Freestyle Optium Neo glukometre. Svakako slikajte ekran s velikim odstupanjima da imate kao dokaz. Ovaj dio je malo čudan jer nas nisu tražili da šaljemo slike nego smo preko telefona diktirali vrijeme i odstupanje. Inače njihov e-mail je [email protected]

Libre Reklamacije4reklamacije3

U slučaju da senzor prestane raditi, pitaju vas što točno piše na čitaču, pa bi bilo dobro da svom prijatelju pošaljete i tu informaciju.

Ako slučajno jest, bolje da ne spominjete da je senzor koristilo dijete i da ga eventualno niste nosili na nadlaktici (to je i dalje jedino službeno preporučeno mjesto za nošenje). Ako je reklamacija odobrena, na registriranu adresu stiže frankirana kuverta za povrat lošeg senzora. U njoj se nalazi još jedna vrećica (jer je senzor bio-hazard materijal) u koju spremate senzor, to zatim ide u one zaštitne balončiće, kuvertu i u sandučić. Senzor putuje na nizozemsku adresu na daljnje testiranje i otkrivanje kvara. Kroz par dana dolazi novi senzor i onda još čekate da stigne na vašu hrvatsku adresu…

7. Reklamacija Libre čitača

Ukoliko vam gumb na čitaču počne slabo hvatati tj. štekati ili mu se izgubi glas (prestane zvoniti) važno je znati da je garancija na čitač 2 godine i da su iskustva s Abbottom oko reklamacije takvih čitača pozitivna. Procedura je slična kao i za reklamaciju senzora.  Treba nazvati spomenute brojeve i objasniti problem. Ukoliko bude sve u redu, oni šalju kuvertu u koju stavljate neispravan Libre čitač i uskoro stiže novi.

Talijanske senzore i čitače još nismo probali reklamirati ali vjerujem da je postupak isti. Ovo je njihov kontakt telefon: 800.088.244 (od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati).

Sretno svima! 😉
Čitaj dalje: Zaštita i skidanje