Kako do Librea (i u Hrvatskoj!)

16.8.2018. je započela prodaja uređaja FreeStyle Libre u Hrvatskoj! Odnedavno je krenula i slobodna prodaja preko webshopa, ali i u svim poslovnicama Bontech.hr!

Detalje o točnim indikacijama i načinu ostvarivanja prava na Libre putem HZZO-a potražite u tekstu portala naInzulinu.com pod naslovom: “Gotovo je! Imamo podatke! Enlite, Libre i Victoza – HZZO sve potvrdio u istom danu!”. Ukoliko ste osoba iznad 18 godina i čuli ste za frazu “hospitalni uvjeti”, detalje o tome pročitajte u drugom tekstu pod naslovom: “Fantastična definicija hospitalnih uvjeta i na HZZO webu!”. Također preporučamo da pogledate izniman humoristični video uradak na temu “hospitalnih uvjeta” u kojem je nastupio legendarni hrvatski glumac Željko Koenigsknecht. Video je dostupan ovdje.

Libre možete nabaviti u 30 specijaliziranih dućana tvrtke Bontech (besplatni telefon 0800 44 66) koje su strateški raspoređene po cijeloj Hrvatskoj. Oni u sklopu svojih dućana imaju odvojenu prostoriju u kojoj svi korisnici mogu proći individualnu edukaciju te instalaciju ove moderne opreme. Osim na ovom portalu, neslužbene i neautorizirane informacije o Libre-u možete tražiti i dobiti na Facebook grupi FreeStyle Libre Hrvatska.

Usprkos činjenici da da je Libre moguće nabaviti samo u Bontech specijaliziranim prodavaonicama putem doznaka, krenula je slobodna prodaja u poslovnicama i putem webshopa.

Raspored specijaliziranih trgovina tvrtke Bontech u HR

Link na spomenute trgovine, njihovo radno vrijeme, adrese, telefone, e-mail adrese i ostalo je dostupan ovdje

Stanje nekada:

U početku je do Librea bilo iznimno teško doći jer Abbott nije predvidio ogromnu potražnju koja je ubrzo nastala. Iz tog razloga su ubrzo nakon puštanja u prodaju u npr. Njemačkoj, uvedene duge i stroge liste čekanja (waiting lists). Nakon što ste se prijavili na listu čekanja i dočekali svoj red koji je znao trajati više od nekoliko mjeseci, dobili ste mogućnost kupovine čitača i maksimalno dva senzora mjesečno. Zahvaljujući takvom stanju procvalo je i crno tržište gdje se Libre prodavao po puno višim cijenama (npr. ebay.com). Zbog toga je Abbott prilično strogo kontrolirao svoje kupce. Pristup nacionalnim web stranicama u konkretnim zemljama je bio strogo omogućen samo korisnicima tih zemalja. Adresa dostave je također morala biti u zemlji iz koje se Libre naručuje, itd….

Stanje danas:

Iako i dalje vrijedi pravilo da dostavna adresa Libre-a koji se naručuje s npr. Njemačkog webshopa mora biti u Njemačkoj, mnoga ograničenja su maknuta. Nije potreban recept. Stranim nacionalnim Libre webshop-ovima se uredno može pristupati npr. iz Hrvatske, plaćanja su provjereno moguća s Hrvatskim kreditnim karticama i s hrvatskih Paypal računa, iako su zabilježeni slučajevi da nekom ne radi Paypal, a nekom uredno prođe. U novije vrijeme je Abbott shvatio da masa ljudi iz ove regije naručuje senzore iz Njemačke preko službi za prepakiravanje (npr. www.mailboxde.com) pa je i to ograničio. Višegodišnja borba između pacijenata koji se bore za svoje zdravlje i Život s manje boli te korporacija i regulative je donekle gotova, barem za Hrvatsku.

Na žalost, iako je Hrvatska u EU, dostava Libre-a nije moguća iz strane zemlje kao što to omogućava npr. skuplji Dexcom. Vjerojatno zbog stroge politike Abbotta da formalno omogućuje kupnju svojih medicinskih proizvoda za krajnje korisnike samo u zemljama gdje može osigurati lokalnu podršku i lokalnu garancijsku zamjenu (i manjka proizvodnih kapaciteta). Iz tog razloga su osobe s dijabetesom iz regije obnovili stara internacionalna poznanstva i stekli nova te na taj način nabavljaju ovaj uređaj. Naravno, usprkos dramatično nižoj inicijalnoj investiciji od konkurencije i dalje je riječ o solidnoj investiciji za svakodnevnu uporabu.

Dobra vijest za one koji bi si Libre financijski mogli priuštiti barem povremeno, a ipak nemaju nikoga u inozemstvu (ili ne žele nikoga gnjaviti), je da pomoću posebne usluge tzv. prepakiravanja pošte iz Njemačke ipak mogu doći do uređaja i senzora. Postupak je detaljno testiran i opisan dalje u tekstu.

Njemačka (www.freestylelibre.de)

Postupak narudžbe je prilično jednostavan, posebno kada se uzme u obzir prošlo vrijeme.

1) Potrebno je otići na webshop http://www.freestylelibre.de/.
2) Zanemariti upozorenje da je site namijenjen samo stanovnicima Njemačke.
3) Odabrati npr. „Starter paket“ koji se sastoji od čitača i dva senzora. Čitač nema roka trajanja, a ima garanciju od 2 godine, dok senzor traje 14 dana.
4) Prilikom odabira Libre uređaja (ili set-a), ključno je odabrati ispravne mjerne jedinice. U našem slučaju riječ je o mmol/L.
5) Dostava na adresu u Njemačku DHL-om je brza i pouzdana, košta 5,95€.
6) Prilikom unosa Adrese i primatelja (kao i kod registracije na webshopu) imate nekoliko opcija:

  • a) Unosite kompletne podatke o vašem njemačkom kontaktu/primatelju, jedino unesete svoju hrvatsku e-mail adresu i svoje sredstvo plaćanja (kartica Visa ili Mastercard ili Paypal).
  • b) Unosite svoje ime i prezime, a dodatno na kraj još dodate prezime primatelja u Njemačkoj te naravno adresu u Njemačkoj. Npr. Ivan Horvat Schubert, GassStrasse 14, 80805 München.
  • c) Zamolite svoj njemačkog prijatelja da putem webshopa sve sam odradi.

7) U roku 2-3 dana će Libre vjerojatno doći na adresu u Njemačku. Potom je na vama da nađete način dostave u Hrvatsku. Ukoliko vaš kontakt pošiljku dalje šalje poštom, dobro je koristiti neoznačenu kutiju kako bi službenim osobama bilo jasno ono što uistinu i jest: da privatna osoba iz Njemačke šalje pošiljku privatnoj osobi u Hrvatsku.

U nastavku potražite posebne upute kako do Libre-a iz Njemačke čak i ako nemate nikoga tamo tko bi ga preuzeo i proslijedio ga.

Hvala Draganu Vodopiji na iscrpnim uputama i testiranju procedure:

Pozdrav svima od novog ponosnog vlasnika Libre-a!

Želio bih s vama podijeliti iskustvo naručivanja koje sam obavio bez korištenja poznanika u Njemačkoj – koristio sam kompaniju koja se bavi prosljeđivanjem paketa. Radi se o kompaniji Mailboxde (www.mailboxde.com) koja je, unatoč tome što joj izgled web stranice baš i ne ulijeva povjerenje, zapravo jako pouzdana.

Postupak je isti kao i kod naručivanja preko poznanika, samo umjesto adrese nekog prijatelja ovdje na stranici FreeStyle-a navodite adresu Mailboxde. Nakon što se kreira korisnički račun na Mailboxde, dobije se detaljan opis kako je potrebno upisati adresu na stranicama s kojih se naručuje. Kako FreeStyle kod unosa informacija o adresi očekuje fizičku osobu tome sam doskočio upisivanjem adrese na način koji se može vidjeti na priloženoj slici.

Cijena usluge prosljeđivanja paketa ovisi o njegovoj veličini, a mene je za slanje starter paketa i dodatnih 4 senzora koštala 2,80 € što je sasvim prihvatljivo. Naravno ovdje se uredno još plaća poštarina od FreeStyle-a do Maiboxde koja je ispala 5,95 €, te UPS pošiljka od Mailboxde.com do mene u Zagrebu što je ispalo 13,50 €. Ukupno je dakle cijena dostave ovakvog paketa ispala 22,25 €, a vrijeme dostave je u mom slučaju ispalo ravno tjedan dana.

Na FreeStyle stranici plaćanje sam obavio preko Paypal-a, a cijeli proces od narudžbe do isporuke prošao je skroz glatko. Nadam se da će nekome pomoći..

Kako Do Librea

Kliknite na sliku kako biste vidjeli izgled formulara.

Austrija (http://www.freestylelibre.at/)

Kao što je spomenuto u uvodniku, Austrija je atipična jer tamo Abbott ima registriranu maloprodaju u Beču gdje je moguće doći i kupiti uređaj i senzore. Jako je važno naglasiti da je u Austriji službena mjerna jedinica za razinu glukoze isključivo mg/dL koji je nekad davno bio aktualan i u Hrvatskoj. Drugim riječima tamo je jedino moguće kupiti Libre u tim mjernim jedinicama, a ne u mmol/L koje su popularne u našoj regiji. Dobra vijest je da su senzori kupljeni u npr. Njemačkoj i Austriji međusobno kompatibilni, tako da je moguće kupiti Libre čitač u “našim” jedinicama npr. u Njemačkoj, a u bližem Beču poslije nabavljati senzore i to isključivo za gotovinu. Pri tome ponesite sitan novac. Važno je znati da senzori kupljeni u dalekoj Australiji neće raditi sa čitačem kupljenim u npr. Njemačkoj, a vjerojatno i u ostatku EU.

Ako u Beču kupite Libre moguće ga je podesiti na njemački, francuski i nizozemski jezik. Na žalost ne i engleski, ali korištenje je vrlo jednostavno i lako se naviknuti. Problem mogu stvarati mjerne jedinice koje se moraju podijeliti s 18 da bismo iz mg/dL dobili kod nas uvriježeni mmol/L.

Najnovije informacije kažu da su restrikcije oko obavezne adrese u Austriji – ukinute. Možete se ušetati u dućan i kupiti max 4 senzora po osobi.

Adresa dućana: Abbott GmbH, Perfektastrasse 84A, 1230 Wien. Prikaz lokacije na karti
Radno vrijeme: svaki radni dan od 8-12h
Telefon: +43 1 891 22-277

 

Francuska (www.freestylelibre.fr)

U Francuskoj vlada vrlo liberalni režim nabave senzora, dostupan je u brojnim ljekarnama, a zbog širokih indikacija kod njihovih zdravstvenih sustava – je i cijena niža. Ovisi i o konkretnim ljekarnama, a najniže zabilježene su 37€.

 

Italija (www.freestylelibre.it)

Procedura je vrlo slična Njemačkoj.

 

Čitaj dalje: Izvucite najviše iz vašeg Librea