Priča o Danieli – majci koje više nema

Sigurno je da iz svoje Zagrebačke perspektive ne mogu previše znati o svojoj preminuloj zadarskoj prijateljici, ali i ono što znam je dovoljno nevjerojatno..

Daniela Cvitanović je osnovala i vodila zadarsku udrugu malih dijabetičara Cukrići, supruga je i majka dvoje djece, od kojih je jedno oboljelo od dijabetesa. Nije joj bilo dovoljno pobrinuti se za svoje dijete, htjela je boriti se za svu djecu putem nevladine neprofitne udruge Cukrići.

Naši putevi su se sreli prvi puta kada smo se borili za dodatne trakice za djecu dijabetičare, u svom zadarskom okruženju i šire je mobilizirala djecu, roditelje i medije.

Nedugo nakon prve pobjede, smo krenuli u drugu veliku bitku koja još uvijek traje.
Daniela je na neki čudan način došla do Libre-a, uređaja koji je njoj i njenom djetetu promijenio život. To nije bio nimalo jednostavan poduhvat, jer Hrvatima u Hrvatskoj još nije dostupan, a i cijena je „paprena“.

Ovo nije pošteno!? Stalno je govorila, idemo to promijeniti!
Nije se zadovoljila time što je svojem djetetu ipak uspijevala osigurati ono što mu je trebalo, ne to nije Daniela. Dok sam još razmišljao o tome koliko je korisno osnovati Facebook grupu za akciju, ona ju je već napravila i dodala nas za administratore. Danas njezina Facebook grupa „FreeStyle Libre Hrvatska“ broji preko 1.300 članova i najaktivnija je na ovim prostorima; informira i motivira svakog kome je potrebno.

danijela1
Danijela je druga s lijeva i Paula..

Što sad?
Treba nam peticija!
I evo je, Daniela već programira online peticiju koja i danas postoji na http://cukrici-zadar.hr/peticija/. Anketu je popunilo preko 3.000 ljudi, izašla je na www.Index.hr , na brojnim drugim portalima i medijima…. Skoro je srušila mali server na kojem je bila objavljena.

Nije joj bilo dosta, sa udrugom koju je vodila i Lions Klubom Zadar je organizirala humanitarnu večeru kako bi baš sva Zadarska djeca probala Libre – sumnja li itko u taj uspjeh?

Nema više Daniele…
Jedno dijete s dijabetesom i jedna obitelj su izgubili svoje sve, ključni oslonac u bolesti i zdravlju, u sreći i nesreći. Zadarska dijabetička zajednica djece i njihovih obitelji je izgubila svog pokretača i vođu. A Hrvatska? Hrvatska je izgubila nevjerojatnog borca za prava dijabetičara, prava koja ćemo bez nje teže ostvariti… Jer osoba kao što je Daniela nema puno..

Znam da banalno i sebično zvuči, ali i jedna Facebook zajednica je ostala bez svog osnivača..

Jedna od njenih posljednjih želja nije ispunjena
Željela je puno toga, ali i da njeno dijete ima osiguran uređaj i potrošni materijal s kojim će živjeti s manje boli uzrokovanih dijabetesom. Ne samo njeno dijete, nego sva djeca u Hrvatskoj kojima je to potrebno.

…Još nismo uspjeli, ali nećemo odustati zbog Paule i svih ostalih.

sunce