Zaštita i skidanje

  • Zaštita Libre čitača
  • Zaštita senzora
  • Skidanje senzora
  • Što u slučaju alergije na senzor?

Od Nade1S obzirom da je riječ o investiciji od oko 60€, senzore na koži je dobro zaštiti od ispadanja i odljepljivanja, posebno kod živahne i nestašne djece. Treba napomenuti da i tu vrijedi ono koliko ljudi/djece toliko i tipova kože. Naime neki ne stavljaju nikakvu zaštitu preko senzora i izdrže im puni životni vijek (14 dana) a neki se muče, ljepe i preljepljuju pa senzor opet nekako padne. Postoje jeftinije i skuplje varijante zaštite, ovisno o ukusu i financijskim mogućnostima. Nekoliko najpopularnijih i svih cjenovnih razreda – smo objedinili na ovom mjestu.

 

 

Zaštita Libre čitača

Također, iako je za mnoge ključno zaštiti senzor koji je prilično skup, sami Libre čitač sa ekranom osjetljivim na dodir također može stradati u svakodnevnoj upotrebi. S veseljem vam možemo preporučiti pouzdanog i provjerenog proizvođača kvalitetnih zaštitnih torbica od prave kože iz Hrvatske. Boju i dizajn svoje zaštitne torbice torbice možete odabrati sami, a brojni članovi Facebook grupe Free Style Libre Hrvatska će posvjedočiti o odličnoj usluzi i kvaliteti izrade. U nastavku potražite malo inspiracije, a sve ostale informacije potražite ovdje: Esperont Torbice.

torbica4torbica2torbica3-etorbica1

Zaštita čitača na moru ili blizu vode

Kako bi svoj Libre čitač dodatno zaštitili od mora, soli ili vode dobro će poslužiti bilo koja vodootporna vrećica za mobitel. Ova je kupljena u Decathlonu (oko 50 kn). Kvalitetna i izdržljiva a Libreov touch ekran kroz nju odlično reagira. Tako da dijete ne mora niti izaći iz mora kako biste mu provjerili šećer. Takvih vrećica ima u dućanima s opremom za mobitele a našli smo ih čak i u Kiku za 18 kn 😉
zastitaCitaca

 

Mogućnosti za zaštitu senzora je puno, evo nekih:
Posebne naljepnice u svim bojama – http://www.GrifGrips.com/

Riječ je naljepnicama od kineziološke trake koje je moguće jednostavno naručiti preko interneta. Ove naljepnice napravljene su od pamuka sa ljepljivim dijelom što znači da su fleksibilne i prilagođene prirodnim pokretima tijela, a korišteni materijal omogućuje koži da diše dok istovremeno dobro izgleda. Naljepnice se laserski režu pa se rubovi puno manje i sporije „cufaju“ nego kad sami izrežete traku škarama. Ima svakakvih boja, vrsta i oblika ali moja preporuka su što oblije i sa što manje izvučenih detalja jer se ti detalji koliko god super izgledaju najbrže odljepe. Uzmite u obzir i veličinu ruke ili noge na koju ih ljepite – neki oblici postoje u dvije veličine. Kožu treba jako čuvati i što manje opterećivati (pogotovo kod dijabetičara) pa je dobro kupiti najmanje oblike ili ih po potrebi ručno skratiti tako da naljepnica što više prati veličinu senzora i ne prekriva puno kože.

zastitasenzora1
Morski konjić bez skračivanja
zastitasenzora2
Mačka koja je uz malo truda dobila brkove i pokriva puno manje kože

 

 

 

 

 

 

 

 

Naljepnice su vodootporne i izdržljive čak i kada se bavite osjetljivim sportovima kao što je npr. plivanje.

naljepniceGrifGrips

 

 

 

 

 

 

 

Kirurški flaster – http://www.tosama.hr/b/67_VIVAPORE

Iako zvući ozbiljno, konkretno riječ je o vrlo praktičnom flasteru za rane, hrvatskom proizvodu, vrlo dostupnom u ljekarnama po povoljnim cijenama (možda i u regiji). Na sredini flastera se nalazi gaza koja odlično štiti senzor od ljepila. Postoji verzija za svakodnevnu uporabu VivaPore, te vodootporna verzija VivaAqua. Slična svojstva i funkciju imaju i Hydrofilm, Xtrata, Tegaderm, sterilni vodootporni flasteri iz DM-a ili Muellera… Postoje varijante u roli ili već izrezane sa gazom u sredini.

5-zaštita-i-skidanjeVivapore5-zaštita-i-skidanjeVivaAqua

kriruskiFlaster3jpgkriruskiFlaster4

kriruskiFlaster1kriruskiFlaster2

 

Čarape

Pronađite najljepšu i najšareniju čarapu u ormaru, te ju izrežite na način da vam ostanu okrugli kolutovi od kojih uzmete jedan i navučete ga preko ruke i senzora

5-zaštita-i-skidanjeCarapa

Kineziološka traka

nije riječ o običnoj elastičnoj traci, već traci inače namijenjenoj za uporabu u profesionalnom sportu i rekreaciji jer ne ograničava gibanje i omogućava normalan protok cirkulacije u mišićima i zglobovima. Praksa je pokazala da je riječ o odličnom omjeru cijene i pouzdanosti budući da se kupuje u ljekarnama ili preko interneta namotana u kolut, te se otkida po potrebi. Zbog fizionomije trake i mišića, teba ju lijepiti horizontalno. Trake je moguće kupiti preko internet trgovina, kao i u ljekarnama. Jedno od mjesta gdje su trake uvijek dostupne je i lanac ljekarni Dvoržak. Dodatne informacije potražite OVDJE.

Treba napomenuti da pri skidanju svih vrsta traka ili naljepnica bez gaze u sredini budete jako oprezni da ne potegnete i senzor. Ili možete izrezati komadić maramice ili gaze u obliku senzora pa staviti ispod ljepljivog materijala koji ste odabrali.

5-zaštita-Kinezioloska0-e1470344313430 5-zaštita-Kinezioloska1

Coban traka

Coban traka je rastezljiva traka koja nema ljepljivi dio, ali se ljepi sama za sebe. Prvenstveno se koristi u veterini za povezivanje rana kako ne bi životinjama čupala dlaku. Također je dobar način zaštite senzora pogotovo za osjetljiviju kožu jer se ne ljepi direktno na kožu. Postoji u više dimenzija a za našu svrhu je bolja ona malo šira (od 5 cm i šira). Kupuje se u ljekarnama ili na internetu (oko 35 kn za rolu od 5 m).

CobanTraka

Skidanje senzora

Iako je Libre već sam po sebi prilično skup i davanje novaca za “dodatnu opremu” nije nimalo lako, te iako je senzor često problem držati čvrsto nalijepljenim 14 dana, neki su se sreli i sa otežanim skidanjem senzora. Nekoliko članova FB grupe je isprobalo mali sprej “Niltac sting medical adhesive remover” iz tvrtke Stoma-Medical.hr i mnogi su bili vrlo zadovoljni. Na žalost sprej nije nimalo jeftin, košta oko 80kn, ali za ove potrebe bi mogao trajati i preko šest mjeseci. Proizvod je prilično ozbiljan jer ga koriste pacijenti sa stomom koji mogu imati ozbiljne rane i redovno koriste različite ljepljive obloge koje potom skidaju. Proizvod je moguće naručiti i poštom

sprejStomaMedical

Medicinski benzin

Medicinski benzin je otapalo koje se koristi u medicini za dezinfekciju i odmašćivanje kože. Jeftinija je varijanta za skidanje senzora ali može jako isušiti kožu.

Ulje (maslinovo, kokosovo, bademovo, koje god imate pri ruci)

Ulje je puno bolja varijanta jer ujedno i njeguje kožu ali skidanje s uljem zahtjeva puno više vremena i truda. Treba vam strpljivo dijete, vateni štapić koji natopite uljem i onda malo po malo tapkate po obodu senzora dok se cijeli ne razljepi…

Senzor je, naravno, moguće skinuti i bez ikakvih pomagala, ali malo čupne što djeca baš i ne vole. Probajte duže kupanje da se dobro razmoči i onda neka si ga sami polako skinu, to neke razveseli 😉 Ili, po meni najbrža i najtiša varijanta, skidanje senzora po noći dok dijete spava.

alergijaPrimjer
Tipična alergijska reakcija na flaster
Što u slučaju alergije na ljepilo?

Neki nažalost loše reagiraju na trake i naljepnice kojima se štiti senzor. Kod nekih reakcija izbije odmah ili nakon vrlo kratke upotrebe, a neki loše reagiraju nakon više mjeseci uspješnog korištenja istog proizvoda.

Za prvu pomoć probajte Bepanthen ili neku kremu koja sadrži pantenol koji umiruje i obnavlja kožu. Pomoći može i gavezova mast ili aloe vera ako reakcija nije jaka. Ako to ne pomaže probajte Synopen, ili za teže slučajeve mješavinu Belobaze i Beloderma (za ovo vam treba recept jer Beloderm sadrži kortikosteroide). Nemojte stavljati antibiotsku kremu jer reakcija nije uzrokovana bakterijama. Antibiotik ovdje neće pomoći, samo može stvoriti rezistenciju na bakterije.

Kako i dalje koristiti senzor u slučaju alergije?

Nije česta, ali može Vam se dogoditi alergijska reakcija na ljepilo ili flaster koje Abbott koristi za pričvršćivanje senzora na kožu. Možete si pomoći tako što nabavite tzv. „hipoalergenske“ flastere koji su napravljeni od materijala za koje su minimalne šanse da izazovu alergiju. Naravno, možda će Vam poslužiti bilo koji drugi obični flaster/traka koji nije napravljen od materijala ili ljepila – kao onih na senzoru, pa neće biti alergijske reakcije. Jedna opcija je ebay.com

Za ovaj postupak nitko ne može garantirati, ali može biti od velike pomoći:
Kada nabavite flaster koji Vam ne izaziva alergiju, možete ga malo prepraviti kako bi ga mogli koristiti za Libre Senzor.

Iskoristite okrugli plastični „inserter“ koji ste dobili sa prošlim senzorom kako bi pomoću njega iscrtali kružnicu na hipoalergenskom flasteru koja će savršeno odgovarati veličini senzora i tvorničkog flastera. Nakon što nacrtate kružnicu na flasteru, pomoću ravnala odredite njezin centar i tamo napravite mali kružić kroz koji će igla nesmetano proći prilikom umetanja niti senzora pod kožu. Sada još samo kućnim škarama sve izrežite, potom nalijepite taj flaster direktno na kožu, a onda preko njega senzor. Oprez, ipak je riječ o 60tak eura vrijednom senzoru.

Ove amaterske fotografije Vam mogu poslužiti kao inspiracija za postupak:

20160812_090055_resized_1 20160812_090144_resized_1 20160812_092238_resized_1

Dalje: MojLibre blog Vrati se na početnu stranicu