Istraživanje je pokazalo da FreeStyle Libre znatno smanjuje vrijeme provedeno u hipoglikemiji

Na znanstvenoj konferenciji Američkog dijabetičkog saveza (American Diabetes Association Scientific Sessions) održanoj u lipnju ove godine u New Orleansu predstavljeni su rezultati istraživanja utjecaja sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi Freestyle Libre na pacijente s dijabetesom tip 1. Sustav je testiran na 240 ispitanika koji redovito koriste standardne glukometre (prosječno 5,5 mjerenja dnevno) i postižu zadovoljavajuću glikemijsku kontrolu (prosječni HbA1c 6,7 %).

Nažalost, postizanje strogih terapijskih ciljeva za dijabetes tip 1 povezano je s učestalim hipoglikemijama, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik i negativno utječe na kvalitetu života pacijenata. Ispitanici ovog istraživanja su prije prijelaza na Libre sustav provodili prosječno 3,4 sati dnevno u hipoglikemiji (GUK ispod 3,9 mmol/l), od čega oko sat vremena u teškoj hipoglikemiji (GUK ispod 2,5 mmol/l). Nakon prijelaza na Libre, prosječno vrijeme provedeno u hipoglikemiji smanjeno je na 2 sata dnevno, a u teškoj hipoglikemiji na 23 minute. Pritom se prosječni HbA1c ispitanika nije bitno promijenio, što pokazuje da su ispitanici zadržali dobru glikemijsku kontrolu. Točnije, to što se količina glikoziliranog hemoglobina nije promijenila uz manje vremena provedenog u hipoglikemiji, pokazuje da se smanjilo i vrijeme provedeno s povišenim vrijednostima GUK-a, što predstavlja dodatno poboljšanje.

Za razliku od drugih sustava za kontinuirano mjerenje glukoze, Libre nema mogućnost automatskog dojavljivanja niske razine šećera u krvi. Potrebno je približiti čitač senzoru i tek tada postaje vidljiva razina GUK-a: trenutačna vrijednost, profil za proteklih 8 sati i predviđanje trenda (porasta ili pada). Stoga se nekad ističe da sustav Libre ne pomaže kod noćnih hipoglikemija, ali istraživanje je pokazalo znatno poboljšanje i u tom segmentu. Ispitanici su prije prijelaza na Libre provodili oko 1,3 sata u hipoglikemiji tijekom noći, a nakon prijelaza na Libre noćne hipoglikemije smanjene su na 40 minuta. Poboljšanje je lako objasniti puno boljim uvidom koji daje Libre u odnosu na tradicionalno mjerenje glukometrom. Ispitanici su očitavali senzor sustava Libre prosječno 15 puta dnevno naspram 5,5 mjerenja glukometrom prije početka istraživanja. Pri svakom očitanju dobiva se neusporedivo više informacija nego na glukometru, koji pokazuje samo trenutačnu vrijednost GUK-a.

libre2Prednost sustava Libre nad drugim sustavima za kontinuirano mjerenje glukoze je što senzore nije potrebno kalibrirati. U ovom istraživanju ispitanici su nakon prijelaza na Libre smanjili potrošnju traka za glukometar za 90%. Zbog toga i zbog relativno niske cijene Libreovog čitača (50 eura u sklopu startnog paketa) trošak kontinuiranog mjerenje glukoze po prvi puta je postao usporediv s redovnim korištenjem standardnog glukometra. Jedan Libre senzor traje dva tjedna i u maloprodaji košta 60 eura (oko 450 kuna). Za usporedbu, pacijentima na 4 i više doza inzulina HZZO u dva tjedna plaća 57,5 traka za glukometar po cijeni od 2,86 kuna i isto toliko lanceta po cijeni od 0,53 kuna, tj. ukupno oko 195 kuna. Uz preporuku dijabetologa trudnice mogu dobiti do 77 traka i lanceta, a djeca do 18. godine 96 traka i lanceta svaka dva tjedna, što po važećem cjeniku iznosi 260, odnosno 325 kuna. Nadamo se da će rezultati ovog istraživanja doprinijeti da HZZO počne (su)financirati korištenje sustava Libre pacijentima kojima je potreban.

Prezentacija rezultata istraživanja sustava Libre dostupna je putem web stranice https://ada.scientificposters.com (naslov je „Using Novel Flash Glucose-Sensing Technology Reduces Hypoglycemia in Individuals with Type 1 Diabetes“). Rezultati su nedavno objavljeni i u uglednom medicinskom časopisu The Lancet  na ovoj adresi:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)31535-5/abstract

Vedran Krčadinac