FreeStyle Libre – Frankovi prvi dojmovi

Kako se životni vijek mog prvog FreeStyle Libre senzora približava kraju, bolje je da što prije zapišem svoja zapažanja dok su mi još svježa.

frankFreeStyle Libre prvi dojmovi

Prvi put sam stavio Libre senzor za vrijeme dijabetičke razmjene u Sidney-u. Savjetovano nam je da je najbolje mjesto za nositi senzor na nadlaktici. Na sličan način kao i inzulinska pumpa, senzor je došao upakiran u nešto što je sličilo na uređaj za insertiranje. Jednostavno je kliknuo na mjesto u ruci.

Ja sam osoba kojoj stvari lako dojade. Natežem sat, medicinska narukvica me pritišće previše na kožu i uvijek čeprkam po svemu. Stoga sam bio ugodno iznenađen kada sam jedva primjećivao Libre senzor. Za sada senzor se lijepo drži na mojoj ruci. Jednom sam se okupao, redovno se tuširam i mijenjam odjeću svaki dan, dakle senzor neizostavno doživljava šokove i nezgodancije. Kako se približava kraj njegovog života od 14 dana senzor, tj. traka okolo –  polako počinje izgledati pomalo istrošeno.

Budući da je zima, moj senzor se nalazi ispod tople odjeće i još ga manje primjećujem. Vjerojatno je ipak manje izložen sada nego za vrijeme toplijih mjeseci u godini. Također nisam siguran koliko ću se ugodno osjećati kada ću senzor koji košta 95au$ nositi na plažu i opake valove.

Alarm mi ne nedostaje

Neki blogeri su potegnuli raspravu vezano za činjenicu da Libre nema alarme kako bi nas upozorio na hipo i hiperglikemije, što je vrlo važno. Osobno nisam previše zabrinut zbog toga. Kao i kada mjerim glukozu u krvi, sa Libreom mjerim dovoljno često kako bi bio u stanju uhvatiti hipo i hiper. Vrlo sam jednostavna osoba i to smanjuje dijabetičku opremu koju nosim. Libre mi lijepo paše, a kao i uvijek – više mogućnosti znači višu cijenu.

Sjajna stvar u korištenju Libre-a je provjera kretanja glukoze nakon obroka. To mi daje važne informacije kako mi se kreće šećer nakon što jedem i lakše mi je procijeniti trebam li promijeniti postavke i omjere na mojoj inzulinskoj pumpi. Podaci s Libre-a mogu biti manje precizni od uboda u prst, u trenutcima kada se razina glukoze u krvi naglo mijenja, stoga molim da to imate na umu.

blog2

Preciznost

Moj Libre čitač obično prikazuje 1-2 mmola više vrijednosti od aparatića za krv. Također sam primijetio značajniju razliku kada Libre izmjeri rezultate više od 15mmol. Precizniji je kada je riječ o jednoznamenkastim vrijednostima i kada nemam aktivni bolus za obrok u tijelu.

Mogu reći da je Libre iznimno praktičan za vrijeme prelaska na inzulinsku pumpu. Ogromno je olakšanje mojim prstima jer bih trakice za krv koristio kao vodu. Svako jutro spojim ga na računalo i prebacujem podatke na Diasend.com. Time dobijem pristup detaljnim grafovima pomoću kojih pratim kretanje glukoze kroz noć, što je ogromna pomoć u određivanju mojih noćnih bazalnih inzulinskih doza.

Šetao sam uokolo Sidney-em bez aparatića za krv i trakica potpuno sigurno. Libre čitač je jako jednostavno nositi i lijepo paše u džep hlača ili majice. Bio je jako zgodan alat za evaluaciju razina glukoze nakon velikih obroka u Sydney-u i pouzdan indikator trendova kretanja glukoze. Definitivno ću razmisliti o kupovini senzora sljedeći put kada ću nekuda putovati.

Dojmovi

Nakon tjedan i pol sa svojim senzorom, ekstremno sam motiviran da ne radim mikro podešavanje doza. Vrlo je zahtjevno gledati u te iritantne trendove nakon obroka i ne reagirati. Iz istog razloga nisam posebno zainteresiran za korištenje pravog CGMS-a  (da ne spominjemo cijenu!). Jako će mi nedostajati jednostavnost i detaljni podaci s Libre-a kada se senzor ugasi u četvrtak, ali se isto tako veselim pauzi.

Frank

Ograda:  Abbott mi je platio putovanje i smještaj do Sydney-a. Dobio sam Libre čitač i senzor besplatno. Nije bilo očekivanja da ću pisati blog o Libreu. Sva mišljenja iznesena ovdje su moja vlastita.

Preneseno sa: http://www.type1writes.com/2016/05/25/freestyle-libre-first-observations/